DSC_7566

DSC_7552

DSC_7515

DSC_7500

DSC_7493


Кращий твір року - 2018

Напередодні Дня Конституції України, за підтримки управління культури Сумської обласної державної адміністрації, в обласному художньому музеї ім. Н. Онацького за традицією вже восьмий рік поспіль відкрито виставку сучасного народного мистецтва Сумщини «Кращий твір року-2018».

В експозиції у 14 номінаціях представлено понад п’ятдесят учасників народної творчості: ткацтва та різьблення,  декоративного розпису, батику та писанкарства, гончарства та рушникарства, витинання та соломоплетіння, вишивки, лялькарства та бісероплетіння, це – близько чотирьохсот п’ятидесяти творів, виконаних  у 2018 році.

 Серед учасників – члени Сумського обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України та окремі автори області і міста (викладачі і студенти образотворчого та декоративного мистецтва Сумського державного педагогічного університету ім. А. С. Макаренка, Вищого училища мистецтв і культури ім. Д. Бортнянського, Сумської міської художньої школи ім. М. Лисенка та керівники гуртків і їх вихованці із Глухова, Кролевця, Конотопу, Охтирки та  Сумського  Палацу дітей та юнацтва).

Відвідувачів зачаровують ткані яскраво-червоні, розмаїто-візерункові кролевецькі рушники, вибійчасті та вишиті вироби, виконані в різних техніках, як лічильних, так і «вільного малюнку. Представлені майстри деревообробки у техніці об’ємної круглої скульптури, горельєфу, площинно-геометричного різьблення.

Вражаючим акцентом щорічної виставки стали складні величні за масштабом та змістом  прорізні ажурні витинанки, в основі яких виокреслено узагальнений  образ українського жіноцтва, що органічно поєднані з яскравим зразком монументальної скульптурної пластики  - композицією «Боян» (літературний персонаж «Слова о полку Ігоревім»), виконаною з шамотної маси за ескізом заслуженого художника України  Василя  Єрмоленка.

Виставка вдало демонструє нові досягнення сумських митців, об’єднуючи в одне ціле твори аматорів та професіоналів.