FB_IMG_1699002547871


У жовтні виповнюється 100 років від дня народження видатного українського живописця та графіка, педагога Віктора Івановича Лапіна (1923–1984). 
Народився художник у с. Золоторівці (тепер – Охтирський р-н, Сумська обл.) в сім'ї службовців. Учасник 2-ї світової війни. Професійну освіту здобув у ВДХУТЕМАСі (1937; викладач Г. Ряжський) та  Харківському художньому інституті (1954; викладачі: П. Котов, Г. Томенко). Протягом  1960-х – 1970-х рр. викладав у Харківському художньому училищі. З 1964 р. Лапін Віктор Іванович – член Спілки художників УРСР. Пізніше – член правління Харківської організації СХ, голова правління Харківського художнього фонду, член правління Республіканського художнього фонду, голова правління Миколаївської організації СХ України. Роботи митця були експоновані на численних виставках як в Україні, так і за кордоном.
Художник створив прекрасну галерею яскравих натюрмортів, неповторних краєвидів, портретів видатних особистостей, історичних тематичних картин, які вражають глядачів поетикою художньої мови. 
У колекції Сумського обласного художнього музею ім. Никанора Онацького зберігається робота «Портрет корифея української сцени артистки Ганни Петрівни Затиркевич-Карпінської» (1983), що не тільки передає образ прекрасної жінки, а й навіть розкриває деталі її творчої біографії.
Ім’я акторки записано золотими літерами в історію вітчизняного театрального мистецтва, чия плідна діяльність, осяяна промінням рідкісного обдарування, справжньою гарячою любов’ю до Батьківщини, сприяла культурному відродженню народу, зростанню його національної самосвідомості. У тісній співдружності з корифеями зі сцени, Г.П. Затиркевич-Карпинська всю свою енергію віддавала справі становлення українського національного театру. Працювала в трупах М. Старицького, М. Садовського, М. Кропивницького, ін. За час майже сорокорічної праці в театрі актриса зіграла близько 130 ролей, створивши неповторні та яскраві сценічні образи. У 1920–1921 рр. Ганна Петрівна жила та працювала на Сумщині, грала в Роменському пересувному робітничо-селянському театрі. 
Представлена картина сповнена спокою і ліризму. Автор занурює нас у дивовижний і таємничий світ театру. Захоплює образ героїні – ніжний, мрійливий, неначе осяяний невидимим внутрішнім світом. Живописна робота відзначається майстерно побудованою композицією, вишуканою колірною гамою, світло-тіньовими ефектами, підкресленою виразністю образу, яка досягається за рахунок живописного тла, деталей інтер’єру й аксесуарів жінки.
Картини, створені Віктором Лапіним, – це ключ до спогадів, шлях до вражень, сприйняття прекрасного та духовного зростання.
Завідувач відділу науково-експозиційної і  науково-освітньої роботи Наталія АМЕЛІНА