На подвір'ї студії

М. Ьончевський з випускниками студії

5_Семінар художників. 1955


Микола Бончевський (19.12.1901–21.05.1967)

Художник за фахом, талановитий педагог, уродженець Вінниччини, учасник громадянської та Великої Вітчизняної війн. Освіту отримав у Київському художньому інституті. Життя Бончевського нерозривно пов’язане з містом Суми, де протягом 23-х років працював в Обласному будинку народної творчості (ОБНТ), створений 1939 року.

Викладаючи основні дисципліни, Микола Дем’янович продовжував справу своїх попередників – засновника художньої студії (1928 р.) Никанора Онацького та педагога Івана Гриченка. У 1949 р. Бончевського призначено методистом ОБНТ. У Сумах на той час  він був одним із  художників-професіоналів, якому довелося керувати мистецькою діяльністю області.

В очолюваній ним студії надавалася повна свобода для творчості, не існувало певних стильових критеріїв. Серед кращих студійців слід згадати:  В. Захарченка, І. Курочку, О. Желєзного, П. Слесаренка. Багато його учнів стали відомими художниками-професіоналами, а саме: заслужені художники України В. Куц і М. Сіробаба, а також М. Нікітенко, О. Трегубова, В. Ратнер, М. Лоза, ін.

Основним заняттям вихованців було участь у багатоступеневих виставках – від районних до всесоюзних і закордонних (Болгарія, ГДР), які давали можливість художникам-аматорам вихід до широких мас глядачів.   М. Бончевський також організовував різні за тривалістю проведення та специфікою викладання семінари, на які запрошував професійних митців, насамперед – В.С. Юрченко, В.О. Смирнова, Я.Д. Красножона.

Завдячуючи рідкісним організаторським педагогічним здібностям, Миколі Бончевському вдалося не лише згуртувати навколо себе талановитих митців міста Суми й районів області, а на високому рівні керувати роботою студії образотворчого мистецтва, досягти добрих, людяних взаємовідносин з учнями-студійцями.

 

Старший наук. співробітник Валентина ТКАЧЕНКО