DSC_4156_n

DSC_3956

DSC_3954


Спогади про війну

Серед великої мистецької спадщини, присвяченої подвигам нашого народу в роки Другої світової війни, у фондах Сумського обласного художнього музею ім. Н. Онацького зберігається серія ліногравюр «Київ у грізний час» та «Київ. 1941 – 1945» заслуженого художника України Георгія Малакова (1928 – 1979).

Тема повоєнного Києва стала провідною у творчості митця невипадково. Підлітком він з родиною залишався в окупованій німцями українській столиці протягом усіх 778 днів. Представлені в колекції музею твори із серій «Київ у грізний час» («Відгриміло», «Серпневі дні і ночі»), «Київ. 1941 – 1945» («Додому у звільнений Київ») – це  реалії, зображені свідком, який був наділений і мистецьким хистом, і унікальною зоровою пам’яттю, і здоровим почуттям гумору.

Кожна робота складається з кількох сюжетних композицій, що охоплюють майже всі аспекти воєнної теми. Тут відображено фронтові будні, життя в тилу, очікування з фронту, закінчення війни, де головними свідками радості перемоги були діти. Автором підкреслюється необхідність збереження історичної пам’яті про трагічні події,  про загиблих в роки війни. Кар­ти­ни Ге­ор­гія Ма­ла­ко­ва про­ни­за­ні су­мом та лю­бов'ю до рід­но­го міс­та, по­ні­ве­че­но­го та зруй­но­ва­но­го, але від то­го не менш до­ро­го­го сер­цю ки­я­ни­на. Ця серія творів має важливе національно-патріотичне значення, бо здатність пам’ятати історичне минуле є запорукою розуміння доленосного майбутнього України.           

Зав. відділу науково-експозиційної роботи Наталія Амеліна