005.Ж-1187.

Росія.1930-і

004.Ж-1186.

Ескіз до декорації

003.Ж-746.

Кримький пейзаж.1904

002.Ж-745.

Вечірній Париж.1902

001.Ж-665.

Крим.Мигдаль, що цвіте.1905


ВИДАТНИЙ КОЛОРИСТ
 
П’ятого грудня виповнюється 160 років з дня народження самобутнього художника-новатора, викладача та письменника Костянтина Коровіна (1861-1939), ювілейну дату якого визначає мистецький світ.
Автор багатьох імпресіоністичних портретів, пейзажів, натюрмортів, робив театральні декорації. Костянтин Коровін учень О. Саврасова й В. Полєнова, був вчителем Іллі Машкова та Роберта Фалька, друг Валентина Сєрова... Перелік видатних імен у контексті даної постаті можна продовжувати безкінечно.
У фондах Сумського обласного художнього музею ім. Никанора Онацького зберігається кілька творів видатного колориста, серед яких яскравий етюд «Вечірній Париж», написаний під впливом фовістів. Однак художника вважали "першою ластівкою" імпресіонізму в Росії! Саме так - "перша ластівка", - назвали критики його полотно "Портрет хористки", написане 1883 року в Харкові, тоді як до Парижу він вперше потрапив тільки 1887-го. А його самостійні експерименти з передачею світлоповітряного середовища, емоційно-рухливої атмосфери та колористичного вирішення відтворили результат французів. У книзі "Костянтин Коровін" Дори Коган згадується: "Коровін, незалежно від будь-якого впливу, робить перші кроки на шляху до імпресіонізму". Так він увійшов в історію мистецтва як перший імпресіоніст країни.
Костянтин Коровін входить до особливої плеяди художників-літераторів, спадщина якого відрізняється легкістю сприйняття, яскравим гумором.
Він написав близько 300 картин, які знаходяться в музеях всього світу.
Художник надихався природою, подорожами, спілкуванням із талановитими, як і сам, людьми. Його картини написано яскраво, соковито й мають своєрідний упізнаваний колорит.